Risico's

Gevolgen slechte samenwerking

Slechte samenwerking tussen zorgverleners is volgens patiënten één van de belangrijkste oorzaken van medische fouten [1]. Ook voor medicatiefouten in de zorg is gebrekkige afstemming van zorg een belangrijke risicofactor [2]. Dit geldt onder andere bij medicatie-overdracht tussen de eerste en tweede lijn bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis. In de nieuwe NZa prestatiebeschrijvingen farmaceutische zorg gaan twee van de tien prestaties over dit onderwerp.

Ook in andere prestatiebeschrijvingen is aandacht voor samenwerking tussen de apotheker en andere zorgverleners. Bijvoorbeeld bij de prestatie Medicatiebeoordeling chronisch UR-geneesmiddelengebruik. Hier staat dat als er na evaluatie van het geneesmiddelengebruik van een ouder persoon aanpassingen moeten gebeuren, de apotheker dit moet afstemmen met andere zorgverleners. Genoemde prestaties richten zich vooral op medicatiefouten in de zorg. Maar ook bij de informatievoorziening over inname van geneesmiddelen kan gebrekkige samenwerking tussen zorgverleners een risico zijn. Bijvoorbeeld als een patiënt tegenstrijdige informatie krijgt over de (bij)werking van geneesmiddelen. Dit kan de patiënt in verwarring brengen. Wat de kans op juist innemen van de geneesmiddelen weer verkleint.





Referenties:

  1. NPCG. Meldactie Zuinig met Zorg. Utrecht: NPCF, 2010.
  2. Lu CY, Roughead E. Determinants of patient-reported medication errors: a comparison among seven countries. Int J Clin Pract. 2011 Jul;65(7):733-40